Újabb per tudományos vita helyett

Beperelték az Science-Based Medicine (SBM) blogot és egyik szerkesztőjét, a neves szkeptikust, praktizáló neurológust Dr. Steven Novellát. Dr. Novella itt ír az esetről: Another Lawsuit To Suppress Legitimate Criticism – This Time SBM. A téma az Etanercept (enbrel) nevű szer egyre szélesebb körű felhasználása, amelyet elsősorban egy Dr. Edward Tobinick nevű orvos támogat.

Függetlenül attól, hogy mi Dr. Tobinick kifogása, illetve hogy igaza van-e, igen tanulságos a jogi módszerük. Megpróbálják reklámként beállítani az SBM cikkeit, nem pedig tudományos blogcikknek. Miért jó ez nekik? Mert egy reklám esetén sokkal könnyebben visszavonathatják az írást, míg egy blogcikket, amelyet a szólás- és véleményszabadság intézménye sokkal inkább véd, csak sokkal komolyabb indokokkal tüntettethetnek el. Ez valószínűleg nem fog nekik sikerülni, de ebből látszik, hogy álságos a dolog, a tudományos vitát akarják jogi eszközökkel elnyomni.

Egyre több ilyen eset van, amikor egyes feltalálók, forgalmazók hitelrontási perrel próbálják elhallgattatni a tudományos bírálókat. Az egyik nagy vihart kavart esetről itt írtunk: Ne perelj, érvelj! – Tudomány a bíróságon.

Források:

Facebook
vitaterep