Homeopátia-dózis kedden

Antony Campbell 1998-as nyugalombavonulásáig a Királyi Londoni Homeopátia Kórház (Royal London Homeopathic Hospital, ma The Royal London Hospital for Integrated Medicine) konzultáns orvosa, ezenkívül a Homeopathy (eredeti nevén British Homeopathic Journal) szaklap szerkesztője volt. 30 éves alternatív medicina tapasztalattal 2005-ben megírta többek között a Homeopathy in Perspective című könyvet, melynek felújított kiadása a múlt év végén jelent meg. Bár Campbell úgy gondolja, hogy a homeopátiának van jövője ("Szeresd vagy gyűlöld, a homeopátia maradni fog velünk" - fogalmazza meg könyve utolsó mondatában), az a meglátása, hogy a bizonyítékok összességét tekintve a homeopátia csak a nem specifikus hatások, azaz a placébó révén működik. A hatóanyag, a hígítás és potenciálás (rázás) csak annyiban fontos, amennyiben a "színházhoz" hozzájárul.

Campbell véleménye a homeopátia proving módszeréről (amikor egészséges embereken vizsgálják, hogy milyen hatást vált ki; a homeopaták ezt előszeretettel emlegetik mint a homeopátiai szer klinikai vizsgálatát) igencsak lesújtó. Véleménye szerint a leírt tünetek egyértelműen az önszuggesszió hatására alakulnak ki, nem a szertől. Megemlít egy 1978-as kökörcsin (pulsatilla) provingot, amely során a legtöbb hatást akkor jelentették a tesztalanyok, amikor még mindannyian placébó tablettát kaptak, és a kísérlet fő részében sem különbözött a tünetek mennyisége és minősége a kontroll és a szérum csoport közt. Egyébként hasonló vélemményel volt a provingok általános minőségéről korunk talán legismertebb homeopatája, George Vithoulkas is, aki  a Homeopathy lapban írta meg kritikáját 2008-ban. Számos ijesztő irányzatot emleget, többek közt egy olyat, amely során a szert nem is teszik a vízbe, csupán a pohár alá helyezett papírra írják rá a nevét, vagy csupán gondolnak a szerre.

A homeopátia gyakorlatának és elméletének minden egyes eleme darabjaira hullik, amikor kritikus vizsgálat tárgyává teszik. A proving, a szerek képének meghatározása teljesen szubjektív, a klinikai vizsgálatok szerint a hatás nem a szertől függ, hanem a placébó különféle formáitól - és általában klinikailag nem számottevő.

Források:

Facebook
vitaterep