Tamiflu botrány

Több ország igen jelentős és drága készleteket halmozott fel az influenza kezelésére, megelőzésére kifejlesztett Ostelamivir (Tamiflu) nevű antivirális szerből, mielőtt az adott influenza vírustörzs ellen hatékony vakcinát előállították. A készítménnyel kapcsolatban nagyon sok vita volt. A napokban jelentette be a Cochrane bizottság azt az új elemzést, amely azt mutatja, hogy az influenzaszerű tünetek fenállásának tartamát kevesebb, mint egy nappal rövidíti, és nem csökkenti a komplikációk, kórházi kezelések számát.

A The Guardian újságban megjelent cikkében Ben Goldacre orvos, újságíró, a "Bad Pharma" és a "Bad Science" könyvek szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy a terméket gyártó cég a kérések ellenére visszatartotta a részletes információkat az elvégzett klinikai vizsgálatokról, ezzel nehezítve a helyzet felmérését. A legnagyobb botrány, hogy az információ visszatartásával a cég nem sértett törvényt, arra joga volt.

A hasonló problémák miatt Ben Goldacre és mások elindították az All Trials kampányt. Ennek a mozgalomnak az acélja, hogy a gyógyszergyártó cégeket kötelezzék arra, hogy minden (sikeres vagy sikertelen) klinikai vizsgálatuk minden adatát nyilvánosságra hozzák. A bizonyítékokon alapúló (evidence based) orvoslás egyik fő buktatója jelenleg, hogy a gártóknak, kutatóknak nem tesztő eredménnyel végződő vizsgálatok eredményét nem közlik le. Ezzel viszont a teljes kép kialakításától fosztják meg a tudományos, orvosi világot, a döntéshozókat és a pácienseket.

Források:

 

Facebook
vitaterep